Asociaţia Suport Mastocitoză România, reprezentanta pacienţilor cu mastocitoză din România, îi solicită Agenţiei Naţionale a Medicamentului soluţionarea de urgenţă a includerii cromoglicatului de sodiu în lista medicamentelor compensate. Invocarea lipsei unui producător care să solicite Autorizaţia de Punere pe Piaţă, APP, încalcă aquisul comunitar care stipulează că unica obligaţie de includere pe lista medicamentelor compensate este termenul de 180 de zile de la solicitarea făcută cu privire la un medicament, termen stipulat la art. 6 al Directivei 89/1988.

E drept că nu spune şi modalitatea: APP, off label, cu indicaţie terapeutică (RPC), însă termenul e obligatoriu. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a sancţionat nerespectarea termenului de 180 de zile în cauzele: Cauza C-245/03 Merck, Sharp & Dohme vs Belgia (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că termenul limită -90/180 zile- prevăzut de art. 6 alin. (1) Directivei 89/105/CEE din 21 decembrie 1988 este „un termen obligatoriu pe care autorităţile naţionale nu au dreptul de a-l depăşi (a mandatory time-limit which the naţional authorities are not entitled to exceed)), Cauza C-296/03 (şi în acest caz, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că acest termen este „un termen obligatoriu pe care autorităţile naţionale nu au dreptul de a-l depăşi.), Glaxosmithkline vs Belgia, Cauza C-424/99 Commission vs Austria (În legătură cu acest aspect, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că Austria a încălcat dispoziţiile art. 6 alin. (2) din Directiva 89/105/CEE din 21 decembrie 1988 deoarece solicitanţii trebuie să aibă dreptul de a se adresa cu o plângere către organe judiciare autentice” (genuine judicial bodies).

Solicităm o atitudine europeană, nu de vechil, de arendaş din partea agenţiei. Îi precizăm că accesul tuturor bolnavilor de mastocitoză din UE la cromoglicat este susţinut de sistemul asigurărilor de stat din ţările respective, fie off label fie cu RPC. Reiterăm şi faptul că în România se administrează decontat citostatice în sistemul off label şi că nouă ni se recomandă citostatice de 1.400.000 euro pe an, când cromoglicatul, mult mai eficient costa 50000 de euro pe an pentru toţi.

Ne este încălcat, batjocorit dreptul la viaţă de nişte funcţionari care nu şi-au dovedit vreo competenţă în a rezolva situaţia.

De asemenea, cu amărăciune menţionăm că ne este încălcat şi dreptul la audienţă, întrucât, împotiva voinţei bolnavilor de mastocitoză, instituţiile statului solicită prezenţa la audienţe a unor persoane care nu au legătură cu speţa în cauză, dar care le susţin halucinant punctul de vedere.

Suntem puţini, sub 100, am făcut 72 de memorii, au murit 7 dintre noi!

Asociaţia Suport Mastocitoză România, membră a EURORDIS  şi a The Mastocytosis Society, moderator european al forumului de mastocitoză EURORDIS şi a focusat permanent activităţile şi eforturile în vederea asigurării tratamentului vital cu cromoglicat de sodiu pentru toţi bolnavii de mastocitoză din România. ASMR a contribuit la crearea Centrului European de Excelenţă în Mastocitoză din România căruia îi suntem partener. A schimbat legea privind vaccinarea şi copiii cu mastocitoză se vor vaccina.

ASMR este – membră cu drepturi depline a: APCR, ANBR, COPAC.

Dupa 20 de ani am reuşit să readucem cromoglicatul de sodiu în România, prin obţinerea unei Autorizaţii de Nevoi Speciale.

Până acum a distribuit donaţii care au cumulat suma de 25000 de euro.

ASMR a reuşit repornirea producţiei de cremă cu cromoglicat pur în România, dupa 22 de ani de absenţă, primele donaţii de 250 de cutii fiind deja distribuită.

Asociaţia Suport Mastocitoză România a obţinut drept de copyrigth pentru carneţele de mastocitoză, traduse în şapte limbi străine, carnete pe care le-a distribuit tuturor bolnavilor de mastocitoză. Tot din grijă pentru bolnavi, ASMR a distribuit brăţări medicale ce au inscripţionate interdicţiile medicamentoase pe interior.

ASMR are drept de copyrigth pentru cele mai importante documente ale The Mastocytosis Society: Ghidul International de Mastocitoză, Protocolul de Urgenţă în mastocitoză, documente pe care le-a distribuit deja. etc.

De asemenea, ASMR a încheiat contracte de asistenţă mutuală şi colaborare cu unităţi spitaliceşti de stat şi private, cel mai important fiind cel cu SUUB, în toate situaţiile ASMR devine donator de cromoglicat, comform contractelor. ASMR este prezentă, prin ordin al ministrului în grupul de lucru de la Ministerului Muncii, format în vederea includerii în lege a criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru mastocitoză, criterii inexistente momentan în România.

ASMR asigură asistenţă juridică gratuită tuturor membrilor săi.

De asemenea, ASMR este mandată de bolnavii de mastocitoză din România să poarte negocieri cu autorităţile în vederea includerii cromoglicatului în lista medicamentelor compensate.

Articolul il gasiti aici:

https://www.agerpres.ro/ots/2017/12/07/3312-zile-fara-cromoglicat-de-sodiu-agentia-nationala-a-medicamentului-incalca-directivele-ue–15-45-10

 

Un gând despre „3312 ZILE FĂRĂ CROMOGLICAT DE SODIU! Agenţia Naţională a Medicamentului încalcă Directivele UE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s